Με την πραγματοποίηση της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου ξεκίνησε η διοργάνωση του First Global Challenge 2024. Ένα event που ξεκινάει την Πέμπτη 26/9 στις εγκαταστάσεις του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, το οποίο θα φιλοξενήσει παιδιά από 193 χώρες, μαζί με την ομάδα των προσφύγων. Την έναρξη του παγκόσμιου διαγωνισμού μαθητικής ρομποτικής κήρυξαν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης, παρουσία του καταξιωμένου, διεθνούς φήμης Αμερικανού εφευρέτη και ιδρυτή του First Global Dean Kamen, αλλά και της Προέδρου του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, Χριστίνας Τσιλιγκίρη, μαζί με τον Αναπληρωτή Διευθυντή του ΣΕΦ, Δημήτρη Μπαρδάκα.
Η τοποθέτηση της προέδρου του ΣΕΦ, Χριστίνας Τσιλιγκίρη:
Μεγάλη τιμή αποτελεί για το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, γνωστό και ως Σ.Ε.Φ., να φιλοξενεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τον Πειραιά τον διεθνώς αναγνωρισμένο διαγωνισμό ρομποτικής, «First Global Challenge 2024». Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Ντιν. Η υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής ήταν καθοριστική και καταλυτική για την επιτυχία αυτού του γεγονότος, και θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον Υπουργό, κύριο Δημήτρη Παπαστεργίου, και τον Υφυπουργό, και καλό μου φίλο, κύριο Κωνσταντίνο Κυρανάκη, για την αμέριστη στήριξή τους. Η συμβολή τους στην προώθηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας στη χώρα μας είναι ανεκτίμητη. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω το Melon Lab για την άρτια διοργάνωση αυτού του γεγονότος και όλο το προσωπικό του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας για την εξαιρετική συνεργασία με όλους τους φορείς.
Τις επόμενες ημέρες, η καρδιά της τεχνολογίας θα χτυπά εδώ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Στην καρδιά της Αθήνας και του Πειραιά, θα συγκεντρωθούν τα πιο λαμπρά νεαρά μυαλά από όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα και ο Πειραιάς γίνονται το κέντρο της τεχνολογίας.
Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ.) δεν αποτελεί απλώς έναν χώρο διεξαγωγής μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, αλλά και έναν κομβικό χώρο πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων παγκόσμιας σημασίας. Η φιλοξενία εκδηλώσεων όπως το «First Global Challenge» αναδεικνύει το Σ.Ε.Φ. ως έναν ζωντανό τόπο συνάντησης αθλητισμού, πολιτισμού, καινοτομίας και γνώσης. Από αθλητικούς αγώνες και διεθνή τουρνουά, έως πολιτιστικές εκδηλώσεις και επιστημονικά συνέδρια, το Σ.Ε.Φ. παρέχει μια δυναμική πλατφόρμα για την προώθηση της Ελλάδας ως κέντρο αριστείας και δημιουργικότητας.
Ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε:
«Η διοργάνωση του First Global Challenge 2024 στην Αθήνα κρύβει πολλούς συμβολισμούς που μας γεμίζουν χαρά. Η χώρα μας γέννησε του Ολυμπιακούς Αγώνες θέτοντας στο επίκεντρο, την αναγνώριση της άσκησης σώματος και πνεύματος. Οι εποχές αλλάζουν, το πνεύμα παραμένει αποκτώντας νέο περιεχόμενο. Σήμερα φιλοξενούμε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό ο οποίος αναδεικνύει τη σημασία του πνεύματος, των νέων ιδεών και λύσεων στην ψηφιακή εποχή. Σε μία εποχή που η αλγοριθμική σκέψη μπορεί να αποτελέσει τη λύση όχι μόνο σε ζητήματα τεχνολογικής φύσης αλλά και σε απλές, καθημερινές καταστάσεις που βιώνουμε, όπου απαιτείται να πάρουμε αποφάσεις. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Ρομποτικής. Επιπλέον είναι μια απάντηση σε ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα, του εθισμού στην “οθόνη”. Τεχνολογία για να δημιουργούμε εργαλεία και να αναζητούμε λύσεις και όχι παθητική τεχνολογία, που απαιτεί μόνο την κίνηση του αντίχειρα, βλέποντας βίντεο που μας προτείνει ο αλγόριθμος. Θέλω να συγχαρώ τον υφυπουργό, Κωνσταντίνο Κυρανάκη και την ομάδα του για την εξαιρετική προετοιμασία που έχουν κάνει».
Από τη μεριά του, ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης που βρέθηκε στην Ουάσιγκτον κατά την ανακοίνωση της φιλοξενούσας χώρας για τη φετινή διοργάνωση, δήλωσε:
«Πρόκειται για έναν διαγωνισμό διεθνούς εμβέλειας που κάθε χρόνο εμπνέει δεκάδες χιλιάδες παιδιά παγκοσμίως, μαθητές από σχολεία κάθε χώρας του κόσμου, να διαγωνιστούν και να εκπροσωπήσουν τη σημαία τους σε αυτόν τον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος για πρώτη φορά φέτος συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έχουμε την τιμή ως χώρα, ως Ελλάδα, ως Αθήνα, ως γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, να τη φιλοξενούμε εδώ. Φέτος ο πλανήτης και ειδικά η περιοχή μας, βιώνει μια πολύ μεγάλη περίοδο έντασης και θα δείτε τις επόμενες τρεις μέρες, μέχρι και την Κυριακή που έχουμε την τελετή λήξης, ότι αυτές οι χώρες οι οποίες σε άλλο επίπεδο, σε στρατιωτικό επίπεδο, σε πολιτικό επίπεδο, μπορεί να συγκρούονται, στο επίπεδο των μαθητών και της νέας γενιάς μπορούν να συνεργάζονται και να δείχνουν στην πράξη τι σημαίνει το Ολυμπιακό Πνεύμα στην ιστορικότητά του. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα το οποίο θέλουμε να δώσουμε και σαν κυβέρνηση και σαν υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ότι μέσω της τεχνολογίας, μέσω των ψηφιακών εφαρμογών, μέσω της ρομποτικής, φέρνουμε στην Ελλάδα πάνω από 190 εθνικές ομάδες, οι οποίες αποτελούνται από τα καλύτερα μυαλά αυτών των χωρών, με σκοπό να βοηθήσουμε ώστε να φτιαχτεί μια νέα γενιά που θα δει διαφορετικά την επόμενη μέρα αυτού του κόσμου».
Με τη σειρά του ο κ. Dean Kamen τόνισε:
«Αύριο, στις 26 Σεπτεμβρίου, η Αθήνα δεν θα είναι απλά μια πόλη στον κόσμο, αλλά όλος ο κόσμος σε μια πόλη. Ενώνοντας νέους καινοτόμους από όλο τον κόσμο για να επικεντρωθούν σε κρίσιμα ζητήματα όπως η επισιτιστική ασφάλεια και η βιωσιμότητα, καλλιεργούμε τις δεξιότητες και τις αξίες που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και αρμονικού μέλλοντος. Η Αθήνα, με την πλούσια ιστορία της στην πνευματική και πολιτιστική ανταλλαγή, είναι το ιδανικό σκηνικό για αυτό το παγκόσμιο γεγονός».
Επίσης χαιρετισμό απηύθυναν:
- ο κ. Δημήτρης Καρύδης, Αντιδήµαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιώς,
- η κ. Κατερίνα Κασκανιώτη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΡΤ,
- ο κ. Παναγιώτης Γαβριηλίδης, Chief Marketing Officer του OTE Group of Companies,
- ο κ. Bill Karnazes, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Viohalco και Chief Corporate Services Officer του Ομίλου