«Ημερίδα στο εκθεσιακό περίπτερο του Σ.Ε.Φ. στη ΔΕΘ»
Με επιτυχία στέφθηκε η ημερίδα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας με θέμα «Ο αθλητισμός, το συνέδριο και η έκθεση στη μετά COVID-19 εποχή», η οποία και έλαβε χώρα στο εκθεσιακό περίπτερο του Σταδίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου χαιρετισμού της, η Πρόεδρος του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, κ. Χριστίνα Τσιλιγκίρη, επεσήμανε ότι «Είναι η πρώτη φορά που μετέχει το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τους 16 μήνες που προηγήθηκαν, ως Διοικητικό Συμβούλιο δεν καθίσαμε με σταυρωμένα χέρια. Σηκώσαμε τα μανίκια και προσπαθήσαμε εποικοδομητικά να αναπτύξουμε δραστηριότητες πέρα από τις πολύ απλές που μπορεί κάποιος να σκεφτεί. Προσπαθήσαμε να βρούμε νέους τρόπους και νέους πόρους και νέα έσοδα για το Στάδιο. Σε αυτή την προσπάθεια ξεκινήσαμε με τους εσωτερικούς χώρους τους οποίους και αναβαθμίσαμε γιατί η αλήθεια είναι πως κάποιες από αυτές τις αίθουσες υπήρχαν ήδη αλλά δεν ήταν σε θέση να υποδεχθούν, υψηλού επιπέδου συνέδρια. Το Στάδιο έχει άλλα 300 στρέμματα, τα οποία δεν τα γνώριζε ο κόσμος. Χαρτογραφώντας λοιπόν τον περιβάλλοντα χώρο, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν υπέροχοι χώροι, τους οποίους τους διαμορφώσαμε ανάλογα για να μπορέσουν να γίνουν ανοιχτές συναυλίες. Διαμορφώσαμε το παραλιακό μέτωπο για να μπορέσουν να γίνουν εκθέσεις. Πρώτη συζήτηση που έγινε και μια από τις πιο γόνιμες συνεργασίες που από ότι φαίνεται θα ευδοκιμήσει είναι μια εβδομάδα «ειρήνης και φιλίας» στους ανοιχτούς χώρους, στους οποίους θα μπορούν οι επισκέπτες να έρθουν και να αθληθούν, να κάνουν θαλάσσια σπορ. Με αυτό τον τρόπο και βάσει του σχεδίου που έχουμε κάνει και της οικονομοτεχνικής μελέτης, υπολογίζουμε τον πρώτο χρόνο να αυξηθούν στο 30%, τα έσοδα του Σταδίου και μεσοπρόθεσμα μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια να φτάσουμε στο 60-70%, αύξησης των εσόδων από κάτι από το οποίο δεν υπήρχε προς εκμετάλλευση μέχρι στιγμής. Τα μηνύματα είναι πάρα πολύ θετικά».
Εν συνεχεία, τόνισε πως: «Κανείς δεν είναι μόνος του, τα συγχαρητήρια πρέπει να δοθούν σε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο και φυσικά στον πολιτικό μας προϊστάμενο τον κ. Αυγενάκη. Θέλω να το τονίσω αυτό γιατί υπήρχε μια προσέγγιση, τελείως διαφορετική.
Είμαι στο κομμάτι του αθλητισμού πάρα πολλά χρόνια. Δεν είχα ξαναζήσει, ασχέτως από τη βούληση που είχαμε εμείς ως συμβούλιο, η κυβέρνηση, να επιδιώκει την οργάνωση και το συμμάζεμα. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που κάνουμε από την αρχή, πριν από τον Covid-19. Ξεκινήσαμε την καταγραφή. Μαζευτήκαμε όλοι οι πρόεδροι των διοικήσεων και ξεκινήσαμε μεταξύ μας να καταγράφουμε και να ανταλλάσουμε πληροφορίες σχετικά με το τι βρίσκουμε. Ακόμα και εγώ που ζω στον Πειραιά, ήξερα το 50% από το ΣΕΦ. Ξεκινήσαμε λοιπόν καταγράφοντας, ήρθε ο… Covid. Δεν μένουμε όμως στις δυσκολίες. Ανακαλύψαμε θησαυρούς και πηγές ανάπτυξης που δεν πιστεύαμε ότι υπήρχαν. Μια υπέροχη παραλία η οποία κρυβόταν πίσω από καλαμιές και αγριόχορτα. Με παραβατικά στοιχεία τα οποία εγκυμονούσαν κινδύνους για τους επισκέπτες. Αντιστρέψαμε την κατάσταση. Ξεκινήσαμε να καθαρίζουμε την παραλία με τους εργαζόμενους και με τη βοήθεια από τους ιδιωτικούς φορείς. Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε την παραλία και το παραλιακό μέτωπο και ξαφνικά αρχίσαμε να βλέπουμε τον κόσμο να κάνει πικ νικ στην παραλία. Καθαρίσαμε και ανοίξαμε τα γήπεδα. Ανοίξαμε τα ήδη υπάρχοντα και τα δώσαμε στον κόσμο για να μπορέσει να αθλείται. Ανακαλύψαμε χώρους για να κάνουμε ανοιχτά φεστιβάλ, street festival, street food, εκθέσεις στο παραλιακό μέτωπο. Ένα στάδιο πέρα από την αμιγώς αθλητική του ιδιότητα, μπορεί να αποφέρει έσοδα, τα οποία βοηθούν όλη την τοπική κοινωνία. Διότι ένας μεγάλος Μαραθώνιος, ένα μεγάλο event, σημαίνει ζωή για τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, τις καφετέριες. Σημαίνει ζωή για όλη την ευρύτερη περιοχή και ανάπτυξη στην τοπική κοινωνία»
«Το επιχειρείν και η ιδιωτική πρωτοβουλία σε συνεργασία με έναν κρατικό φορέα, είναι ο στόχος μας. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να αποδώσει στην κοινωνία. Γιατί με την είσοδο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μπορούν να υπάρξουν αναβαθμίσεις, χωρίς να χρειάζεται κρατικό χρήμα, παραδίδοντας υπηρεσίες προς το κοινό. Και θα φέρω ένα πολύ απλό παράδειγμα, τον Μαραθώνιο, ο οποίος είναι «επιχειρείν» αλλά είναι και μαζικός αθλητισμός και τον χρειαζόμαστε όλοι. Σύντομα θα υπάρξει στην ιστοσελίδα μας 3D περιήγηση για όλους τους επισκέπτες του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, η ξενάγηση στους χώρους και σε όλα αυτά τα οποία συζητήσαμε. Τι κερδίσαμε από όλα αυτά; Είμαι εδώ από το Σάββατο που ξεκινήσαμε, έχω ακούσει μέχρι στιγμής πέντε εξαιρετικές προτάσεις, εκτός από αυτές που είχαμε ήδη στο μυαλό μας, ως διοικητικό συμβούλιο. Πέντε εξαιρετικές συνεργασίες οι οποίες θα προκύψουν, αλλά δεν θέλω να πω πολλά περισσότερα, επιφυλάσσομαι.», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Στην ημερίδα συμμετείχαν ο Παραολυμπιονίκης, Θανάσης Προδρόμου, το μέλος του Δ.Σ., κ. Σπύρος Αγγελιδάκης, οι νομικοί σύμβουλοι του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του Άρη Θεσσαλονίκης, κ. Αλέξης Αδαμίδης και Χρήστος Γρόλλιος, και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Γιάννης Παπαγεωργίου. Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο δημοσιογράφος, Βασίλης Μάστορας.