scroll top Go to Top

Δελτίο Τύπου: «Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η δεύτερη ημέρα του «First Global Challenge»

Παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη διεξήχθη η δεύτερη ημέρα του διεθνούς διαγωνισμού ρομποτικής, First Global Challenge 2024, που διεξάγεται στις εγκαταστάσεις του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα τεχνολογίας και καινοτομίας στον κόσμο, με τη συμμετοχή παιδιών και νέων επιστημόνων από 193 χώρες.

Ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, τον ιδρυτή του First Global Challenge Dean Kamen, τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη αλλά και την πρόεδρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, Χριστίνα Τσιλιγκίρη και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΣΕΦ και επισκέφθηκε τα περίπτερα των συμμετεχόντων ομάδων. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους νέους επιστήμονες που εκπροσωπούν τις χώρες τους, εκφράζοντας τον θαυμασμό του για τις πρωτοποριακές τους ιδέες και τεχνολογικές λύσεις που έχουν αναπτύξει, καθώς και την αποφασιστικότητά τους να συνεισφέρουν σε ένα βιώσιμο μέλλον.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Ψηφιαικής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα ώστε ο συγκεκριμένος διαγωνισμός να έρθει στη χώρα μας, έδωσε τον λόγο στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του:

«Καλωσήρθατε στην Ελλάδα, στην Αθήνα, στον Πειραιά. Είναι τόσο ωραία αυτή η διοργάνωση. Υπάρχει τόσο μεγάλη θετική ενέργεια στην αρένα. 123 χώρες εκπροσωπούνται.

Επέστρεψα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ήμουν στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και λέω κοιτάξτε πραγματικά, η δική μας γενιά αντιμετωπίζει και μάχεται για τις υπόλοιπες χώρες και μεταξύ μας διαφωνούμε.

Όμως εδώ υπάρχει τόση θετική ενέργεια, τόση συνεργασία. Πρόκειται να γνωρίσει ο ένας τον άλλον, να δημιουργηθούν φιλίες και να κατανοήσουμε την αξία του σεβασμού.

Η Ελλάδα υπήρξε η γενέτειρα της δημοκρατίας, των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά πραγματικά σκεφτείτε όλους τους σημαντικότατους φιλόσοφους και μαθηματικούς που σκέφτηκαν όλα αυτά τα οποία εκτελούμε σήμερα εδώ.

Η δική σας λοιπόν γενιά θα μας βοηθήσει να επιλύσουμε τα προβλήματα του αύριο. Απολαύστε λοιπόν αυτή τη διοργάνωση, αυτές τις στιγμές και πραγματικά κρατήστε τις για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Καλώς ήρθατε και πάλι. 3 2 1. Προχωρήστε! Πάμε».

Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και για το πως προχωράει ο διαγωνισμός, η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας Χριστίνα Τσιλιγκίρη, ανέφερε σε δήλωσή της:

«Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στις εγκαταστάσεις του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας κατά τη δεύτερη ημέρα του First Global Challenge ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή για όλους μας. Η παρουσία του στο χώρο, και η στήριξή του στις προσπάθειες των νέων επιστημόνων από όλο τον κόσμο, υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της χώρας μας να επενδύσει στην τεχνολογία, την καινοτομία και τη νεανική επιχειρηματικότητα.

Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να δει από κοντά την εξέλιξη των διαγωνισμών και να συνομιλήσει με τους συμμετέχοντες, ενθαρρύνοντας τους νέους να συνεχίσουν να ονειρεύονται και να δημιουργούν.

Όσον αφορά τη διοργάνωση, το First Global Challenge εξελίσσεται εξαιρετικά, με συμμετοχές από 193 χώρες, που μας έχουν εντυπωσιάσει με τις δημιουργικές λύσεις που παρουσιάζουν. Οι νέοι επιστήμονες δείχνουν τη δύναμη της συνεργασίας και της καινοτομίας, φέρνοντας φρέσκες ιδέες για ένα βιώσιμο μέλλον. Είμαστε περήφανοι που το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας φιλοξενεί αυτό το σπουδαίο γεγονός, το οποίο προάγει τις αξίες της συνεργασίας και της παγκόσμιας αλληλεγγύης, και αναδεικνύει τον ρόλο του ΣΕΦ ως κέντρου για μεγάλα διεθνή δρώμενα.

Η επιτυχία της διοργάνωσης μάς γεμίζει αισιοδοξία για τις επόμενες ημέρες, που θα είναι γεμάτες από καινοτόμες λύσεις και νέες προκλήσεις.»

Η διοργάνωση συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, με την τρίτη ημέρα να υπόσχεται ακόμα περισσότερες συγκινήσεις και προκλήσεις για τους συμμετέχοντες, οι οποίοι θα επιδείξουν τις τελικές τους προσπάθειες με στόχο την κατάκτηση των κορυφαίων θέσεων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στις εγκαταστάσεις του ΣΕΦ, βρέθηκαν η βουλευτής, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο βουλευτής Γιώργος Βρεττάκος, ο αντιδήμαρχος Πειραιά Δημήτρης Καρύδης, η αντιδήμαρχος Κική Μπουρδάκου και η Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Από πλευράς Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, εκτός της προέδρου ήταν ο Διευθυντής Παναγιώτης Κουτσογιάννης, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Δημήτρης Μπαρδάκας και το μέλος του Δ.Σ. Γιάννης Βούλγαρης.